Baana tukee yrityksiä työntekijöiden rekrytoinnissa taas tänä kesänä

Viime kesän tavoin Baana-hanke on taas auttamassa yrityksiä  löytämään Baanan maahanmuuttaja-asiakkaista sopivia työntekijöitä yrityksille erityisesti kesäsesongiksi. Sen lisäksi tänäkin kesänä päästään yritysten kanssa jälleen kokeilemaan ns. kymppimallia, työ- ja rekrytointikokeilua sekä yhteistä rekrytointipäivää. Kesään mennessä saadaan myös valmiiksi kätevä taskuun mahtuva työkieli-suomi -sanasto, jonka avulla voidaan käydä läpi oman alan tärkein sanasto. Ainakin siivous-, rakennus- ja hoiva-ala saavat omat taskusanastonsa.

Rekrytointi- ja työkokeilujen kautta työsuhteeseen

Viime kesänä Höyrylaivaosakeyhtiö Ukkopekka tarttui Baanan ehdotukseen työllistää neljä työntekijää työ- ja rekrytointikokeiluihin, joiden avulla sekä työntekijät pääsivät tutustumaan yritykseen että yritys työntekijöihin. Kokeilun jälkeen työntekijät palkattiin koko sesongiksi Ukkopekalle.

Saimme todella ammattitaitoisia ja innokkaita työntekijöitä maahanmuuttajista, jotka toivat mukavan piristävän lisän työyhteisöömme iloisuudellaan ja reippaudellaan. Ennen työllistämistä he pääsivät näyttämään rekrytointi- ja työkokeilussa osaamistaan ja sisäistämään meidän talon tapoja.”

-Ravintopäällikkö Mia Vieltojärvi, Höyrylaivaosakeyhtiö Ukkopekka –

Tänä kesänä ainakin yksi asfalttiyritys on jo tarttunut ideaan ja palkkaa rekrytointikokeilun avulla Baanan kautta kolme työntekijää kesäsesongiksi.

 

Kymppimalli ja yhteinen rekrytointipäivä tukevat työn aloitusta

Työhön perehdyttämiseen Baana on kehittänyt kaksi hyvin toimivaa tapaa. Kymppimallissa palkataan samaa kieltä puhuva useamman työntekijän tiimi, josta yksi, suomea ja tiimin omaa kieltä hyvin puhuva, työntekijä saa korotettua palkkaa esimerkiksi ensimmäisen kuukauden ajan ja toimii yhteyshenkilönä sekä tulkkina työnantajan ja samaa vierasta kieltä puhuvien työntekijöiden välillä. Tämä mahdollistaa hyvän ja ammattitaitoisen työntekijän palkkaamisen hänen kielitaidoistaan riippumatta. Tätä mallia kokeiltiin niin menestyksekkäästi viime kesänä elintarviketehtaalla, että yritys halusi palkata tiimiin lisää työntekijöitä ja jatkaa työsuhteita vielä kesäsesongin jälleenkin.

Yrityksen ja Baanan yhdessä järjestämä rekrytointipäivä taas auttaa siinä, että Baana on voinut jo valmiiksi valita yritykselle sopivia työntekijöitä haastateltavaksi, joiden kanssa sitten päivän aikana perehdytään ensin suomalaiseen työkulttuuriin ja sitten yritykseen ja sen työtehtäviin. Päivän loputtua työntekijät ja yritys ovat päässeet tutustumaan toisiinsa ja kaikilla on yhteinen ymmärrys siitä, mitä työtehtävät tulevat pitämään sisällään. 

 

Taskusanasto helpottaa alan sanaston haltuunottoa

Alakaton verhous, bitumiemulsio, ampulli, nitro, emäksinen ja haittamikrobi. Jokaisella alalla on oma sanastonsa, jonka lisäksi eri työpaikoilla käytetään vielä omia lyhenteitä ja lempinimiä sanoille. Siinä voi mennä sormi suuhun suomea äidinkielenäänkin puhuvalla työntekijällä. Baana on kehittänyt tähän avuksi työntekijän mukana helposti kulkevan taskusanaston, jossa on kuvat yleisimmistä sanoista kullakin alalla ja sen alla sana ensin suomeksi ja sitten arabiaksi ja englanniksi.

Tarvitseeko teidän yrityksenne työntekijöitä tai tukea perehdytykseen? Baanalta löytyy monenlaisia työkaluja avuksi työntekijöiden palkkaamiseen ja perehdyttämiseen. Ota yhteyttä Baanan yrityskoordinaattori Mikko Rauteeseen (mikko.rautee@baanalla.fi / 0447776797)