Yrittäjyyskurssi hyvässä vauhdissa

Yrittäjyyskurssi on vertaistyötä ja ohjaajan luennointia yhdistelevä.
Kurssin toinen ohjaaja, Petri Katajarinne, kertoo tuotteesta ja se kehittämisestä.

Baana-hankkeen ja Nuori yrittäjyys ry:n lokakuussa alkanut maahanmuuttajille suunnattu yrittäjyyskurssi on käynnistynyt vauhdikkaasti. Kurssilla opiskellaan yrityksen perustamiseen liittyviä seikkoja, kehitetään liikeideoita ja saadan tukea sekä ohjaajilta että vertaisryhmältä. Kurssilla käy myös vieraita, jotka kertovat omista yrityksistään, tuoden maahanmuuttajayrittäjän näkökulmaa kurssilaisille.

 

Kurssille haki 27 henkilöä, joista mukaan voitiin ottaa 24. Kurssilla on kaikenikäisiä maahanmuuttajia, joilla on laaja kirjo eri ideoita. Osalla idea on jo hyvin pitkällä ja he hakevat kurssilta lähinnä apua yrityksen saamiseksi alkuun, mutta osa vielä yrittää kehittää itselleen sopivaa liikeideaa. Valmiit ideat vaihtelevat asiantuntijapalveluista majoitukseen sekä alkoholittomasta oluesta kosmetiikkavientiin. Iso osa kurssia on vertaisten kanssa työskentely, ideoiminen ja oppiminen.

 

Yrittäjyyskurssi on hyvä alusta kehittää omia ideoitaan ja saada tukea

Yrittäjyyskurssi on Liban Abdille paikka hakea ohjausta ja neuvontaa.
Liban Abdilla on liikeidea jo hyvin pitkällä.

Yhdellä osallistujalla, Somaliasta lähtöisin olevalla Liban Abdilla on liikeidea jo pitkällä. ”Olen kiinnostunut yrittäjyydestä, minulla on hyvä idea ja vahva itsevarmuus viedä sitä eteenpäin. Ideani on ravintokäyttöön tarkoitettu sirkkafarmi ja olen pitänyt sellaista harrastemielessä kaverin kanssa jo pari kuukautta. Se mitä haluan tältä kurssilta, on ohjaus ja neuvonta. Muut asiat ovat aika selkeitä minulle.” Hän myös kertoo, että haluaisi saada yrityksen pyörimään jo mahdollisesti tämän vuoden puolella.

Yrittäjyyskurssi on saanut Margit Varikin ajatukset rullaamaan.
Margit Varik esittelee tuotettaan, takin hihan päälle sujautettavaa koristeellista heijastinnauhaa.

Virosta pari vuotta sitten Suomeen muuttaneella Margit Varikilla on myös liikeidea jo valmiina, mutta hän haluaa vielä kehittää sitä. ”Ideani, koristeelliset heijastinhihanauhat, ovat olleet mielessä jo pitkään. Sain idean kuusi vuotta sitten käsityökurssilla kotimaassani. En ole varma miten kehittäisin alkuperäistä ideaani pidemmälle, joten kaipaan vertaistukea ja ideoita. Halusin myös ymmärtää mitä yrittäjyys on Suomessa ja odotan, että kurssin aikana selviää onko minulla voimavaroja ja mahdollisuuksia oman yrityksen perustamiseen.”

 

Molemmat haastatellut osallistujat kokevat, että ohjaajia on helppo lähestyä ja kurssi on ollut heille hyödyllinen.

 

Kurssi jatkuu tammikuun loppuun asti. Kurssin toisen ohjaajan Anna Pikalan mukaan kurssin tavoitteena on ”Innostaa maahanmuuttajia yrittäjämäiseen ajattelutapaan ja yrittäjyyteen sekä auttaa konkreettisesti osallistujia rakentamaan heidän liikeideaansa ja liiketoimintasuunnitelmaansa niin, että he pystyvät halutessaan kurssin lopussa perustamaan oman yrityksen tai alkaa myydä omaa osaamistaan esimerkiksi osuuskunnan kautta.”